Höst

Nu har det blivit höst på riktigt här med mornar med minusgrader och frost men som tur är så skiner solen fortfarande ganska varmt under dagarna. Dock brukar ju hösten även innebära lite blåsigare väder och det fick vi uppleva i måndags kväll då det blåste upp riktigt ordentligt. Det blåste så mycket så att ett träd föll ner precis bredvid gamla stallet men som tur var så slog det inte sönder något. Hade vi haft riktig otur hade det hamnat rakt över stallet och slagit sönder tak och fönster, men nu slutade det lyckligt och till och med fågelholken som satt i trädet klarade sig oskadd.



Vi har nu haft sadel på Gullspira och hängt lite på henne och hon sköter sig väldigt bra och verkar uppskatta när man håller på med henne. Men hon har ju en väldigt snäll och förståndig mamma så förhoppningsvis har hon ärft med sig det!

Annars så väntar alla här på gården med spänning på att Staffans nya häst skall komma. Det är en nordsvenk travare som får en närmare presentation när han anlänt.


Hoppning på ridbanan

Igår, lördag, så hade Moa lite hoppkompisar från Katrineholm här och hoppade lite. De flesta skulle ha varit på en tävling i närheten men då den blev inställd så tyckte vi att det skulle vara roligt att hitta på något ändå. Allt som allt så var det 5 ekipage som hoppade en liten bana nere på ridbanan.

Härifrån Nybygget så var det två hästar som deltog, Moa på Iddy och Linnéa på Nova. Nova var mest med för att lära sig och hoppade inte alla hinder, men gjorde det hon skulle på ett väldigt bra sätt!

Moa och Iddy flög över alla hinder utan några som helst problem :)

Den som tyckte hoppningen var mest spännande var nog lilla fölungen. Han går i hagen bredvid stugan vid ridbanan och tittade på för att se vad det var för spännande som pågick. Eller han tittade i alla fall de stunder han var lite still, mest galopperade han runt och gjorde vilda bocksprång. Han ser nog fram emot när han också kan vara med och hoppa!

 


Ridlägertider sommaren 2010


Nu finns tiderna för nästa sommars ridläger klara och ligger ute under fliken Ridläger.
Skynda er och titta så kan ni börja planera er sommar :)


Million Dollar Boy

 

Förra veckan så tog vi hem Gullspira, Rosie och fölet från Skirsnäs. Det är nu helt bestämt vad fölungen ska heta och det blev Million Dollar Boy. Vi tycker att det passar perfekt!

Nu när de är hemma så blir det lite social träning för Million Dollar Boy. När de går på bete så blir de ju inte så mycket hanterade även om de tas in på stall många dagar då vädret inte är så bra. Så nu står det grimmträning på hans schema varje dag samtidigt som han borstas. Just grimman kanske inte alltid är så kul men att borstas kan vara väldigt trevligt då det kliar så skönt.



Gullspira är ju 2,5 år nu så i höst så ska hon börjas ridas in lite lugnt och försiktigt. Än så länge har vi inte kommit så långt men hon har longerats några dagar nu och haft träns på sig och hon har skött sig prickfritt! Inom några dagar kommer vi även lägga en gjord på henne så vi så smått kan börja tömköra.


Storstädning

Nu är sommaren slut på riktigt och alla de hästar som inte är på Nybygget under vintrarna har åkt tillbaka till sina vinterhem. Så just nu är det väldigt lugnt här om man jämför med några veckor sedan, både på häst- och människofronten. Men på en gård finns det alltid saker att göra, just nu håller vi på att storstäda båda stora stallen. Det gäller att passa på när det inte är så många hästar hemma då det dröjer någon dag för stallet att torka efter hägtryckstvätten. Men nu är båda stallen tvättade och bara målningen är kvar.



Inom två veckor ska ridlägertiderna för sommaren 2010 vara klara så håll koll här på hemsidan så kan ni vara först med att anmäla er :)

 


Läger 12 16/8 - 19/8

Sommarens sista läger ser lite annorlunda ut mot de andra då det är ett vuxen/barn läger där föräldrar och barn som delar intresset för hästar kan komma och uppleva ett ridläger tillsammans. Denna form av läger har visat sig väldigt uppskattat och i år hade vi 18 deltagare.

Lägret börjar som vanligt i söndags men är kortare än de övriga så det avslutades redan i går, onsdag. Även om det är några dagar kortare så hinns det med en massa av de vanliga aktiviteterna så som 24 karat och bruksridning där de placerade blev:
          1:a Ingrid på Akleja 
          2:a Maria på Herkan
          3:a Sandra på Macken

Teori är något vi tycker är viktigt och i måndags bestod teorin av utrustningslära. Det finns en massa olika sorters utrustning till hästar och det kan vara bra att ha lite koll på vad de olika sakerna används till och hur de ska sitta på hästen.

Det är inte alltid så lätt att komma ihåg hur ett par benskydd ska sitta så det kan vara bra att öva på.

Avslutningstävlingen Handy Horse såg denna vecka lite annorlunda ut då deltagarna tävlade i lag om två och två. Vilka två som lagen bestod av bestämdes genom lottning och den lagdeltagaren som inte red fick peppa den som red banan. De två tiderna lades sedan ihop och det lag som tillsammans var snabbast vann och på prispallen fick följande ryttare ställa sig:
          1:a Ann på Ravon och Amanda på Arnie
          2:a Maria på Herkan och Isabella på Duvan
          3:a Ingrid på Akleja och Rebecca på Iddy



Alla på Nybygget vill tacka för jättetrevliga dagar och hoppas att alla deltagare har haft ett roligt och lärorikt ridläger!

 


Läger 11 9/8 -15/8 2009

I söndags började sommarens sista ungdomsläger! Nästa vecka börjar skolorna lite här och var och hösten är på gång.

Det märks dock inte på de ungdomar som är här denna vecka, ett livat och glatt gäng är det som är här på gården just nu. Dagarna har gått fort och det känns som om det var igår det var måndag med uteritt och de första lekarna. Tisdagen flöt även på och avslutades med 24 karat i strålande sommarväder. En av grenarna går ut på att man skall hoppa upp barbacka på en häst, denna vecka Ravon. Många fina stilar fick vi se men alla de 9 som skulle försöka ta sig upp klarade det utan problem.


Nästa gren innebär att man skall hoppa över en pinne på studsmattan. För varje gång man klarar en höjd så höjs ribban och den som blir kvar sist vinner grenen.

Förra veckan skrev jag om att Staffan så gärna vill att någon skall ramla i poolen under grenen där man skall gå över på en planka. Även denna vecka misslyckades han då alla klarade sig över.

Onsdagen såg denna vecka lite annorlunda ut då bruksridningen låg på förmiddagen då det skulle bli regn under eftermiddagen. Ibland så kan en deltagare få tävla en annan häst än just den häst de har på lägret. Detta kan bero på att deras lägerhäst kanske kan bli lite pigg. Denna vecka vanns bruksen på just en lånehäst:
          1:a Nora på Kotten
          2:a Nora på Chippen
          3:a Sara på Malle

Ibland stämmer ju faktiskt väderprognoserna så på eftermiddagen när regnet föll så tränades dressyrprogram i ridhuset.

Torsdagen började med uteritt till Skirsnäs i ett strålande fint väder och slutade med 5-kamp i regnet på kvällen. Där i mellan så hans det med en rykttävling där de placerade blev:
          1:a Sara med Malle
          2:a Vera med Arnie, Hanna med Ratata och Klara med Macken
          3:a Disa med Albin och Steffi med Bellman

Banhoppning blev det också, i ridhuset denna vecka. De gånger regnet vräker ner är vi väldigt glada att vi har ridhuset, rida ute i ösregn är inte riktigt vad man vill!

Fredagen började med barbackaridning i ridhuset och på eftermiddagen tävlade alla deltagare i dressyr. De prisplacerade i dressyren blev:
          1:a Vera på Arnie
          2:a Lollo på Nova
         3:a Edith på Cacharell

Stalltjänstgrupperna får ju redan på måndagen reda på vilken pjäs de skall spela upp på fredagkvällen. Sedan får de träna på den lediga tid som finns under dagarna och de pjäser som är allra mes uppskattade är ofta de där deltagarna lagt ner lite tid på manus och kanske till och med gjort en egen version på en känd pjäs. Denna vecka kunde vi t ex se en Askpojke istället för Askungen där Askpojken var en häst som behandlades illa men tappar ett framskydd på en tävling och på så sätt hittas av en känd dressyrryttare.



Sedan fick vi även se två fina versioner av Ferdinand och Snövit.

Lördagen betyder som vanligt hemfärd för alla deltagare och denna vecka samlades alla anhöriga nere vid ridbanan för att titta på en fin kadrilj och en spännande Handy Horse där de placerade blev:
          1:a Lollo på Macken
          2:a Steffi på Bellman
          3:a Nora på Chippen

Nybygget vill som vanligt tacka alla deltagare för en rolig vecka och hoppas att vi ses nästa år igen!


Läger 10 2/8 - 8/8 2009

Näst sista ungdomslägret är det denna vecka så nu är det tyvärr inte så mycket kvar av sommaren. Det känns som om sommaren bara flugit förbi och lite väl fort har det väl gått va?

När man är på ridläger så kan man ju tro att det är de tävlingar som är tillsammans med hästarna som är de roligaste och mest prestigfulla att vinna. Men så är det inte riktigt, deltagarna satsar lika mycket i de tävlingar som inte innefattar de fyrbenta djuren. Under femkampen kämpar deltagarna så svetten lackar för att kunna ta hem de fina priserna, men framför allt, äran! Här är en av grenarna denna vecka - flytta hinder. Den går ut på att varje lag får ett uppbyggt hinder som de sedan del för del skall flytta till andra sidan ridbanan och bygga upp det precis lika dant. Varje del måste flyttas för sig och då måste även alla deltagare i laget hålla i delen. Det kanske inte verkar så bökigt när det handlar om en bom eller ett stöd, men när skållorna (som bommarna ligger på) skall flyttas blir det lite knepigare. De är lixom inte så stora!




Måndag och tisdag såg ut som vanligt, lära känna hästarna och rida ut på måndagen och rida ut och bomövningar på tisdagen. Under måndagen så passade vi också på att fira ledar-Linnéa som fyllde år så då bjöds det på glass och alla deltagare sjöng så vackert för henne :)

Onsdag, och dags för bruksridning! Alla ungdomar är med och hjälper till och bygger banan för att sedan gå den med Åsa. Då gäller det att vara med och lyssna för många bra tips delas ut!

Eftersom det fina vädret kommit tillbaka denna vecka passade ledarna på att bada medan alla deltagare slet med att bygga banan. Men ett svalkande dopp var de allt värda.

Resultatet på bruksridningen blev:
          1:a Elin på Pricken
          2:a Ann-Sofie på Herkan
          3:a Hanna på Surprise

På kvällen var det dags för “24 karat”. En av grenarna går där ut på att man skall ta sig över en planka som är utlagd över poolen. Staffan vill väldigt gärna se att någon deltagare skall hamna i poolen, men ännu har alla som varit med tagit sig över även om Staffan för varje vecka lägger till ytterligare svårigheter som att de andra lagen skall få kasta en badboll på dem som går på plankan osv. Även denna vecka klarade sig alla över och nu har han bara en vecka kvar på sig att lyckas, så vi får se vad han hittar på till nästa vecka.

Förmiddagspasset på torsdagen innebar ritt till Skirsnäs vilket nog var väldigt uppskattat eftersom vädret var väldigt varmt och skuggan i skogen var lite svalkande. Fölungen har nu tappat mer av sin fölpäls och han ser mer och mer ut som en skimmel.

Torsdagen är ju stora ryktardagen här på Nybygget. Denna vecka var det väldigt jämt så det blev många på prispallen:
          1:a Anna med Ninna
          2:a Ann-Sofie med Chippen, Jessica med Albin och Hanna med Arnie
          3:a Wendela med Biggen, Pernilla med Frida och Matilda med Macken

Barbackaridningen brukar de allra flesta tycka är väldigt roligt. Det ridpasset brukar börja med lite kadriljridning för att sedan övergå till lite lekar som att t ex sitta i damsadel.  



Fredagens dressyrtävling blev som vanligt spännande! Ryttarna rider programmet LC:1 och när sista ryttaren ställt in sin häst och poängen räknats så blev resultatet:
          1:a Jessica på Albin
          2:a Elin på Pricken
          3:a Natalie på Malle

I fredagskvällens pjäser fick vi lära känna lite svanar i “den fula ankungen” och en väldigt stor bocken bruse, den kunde till och med stånga bort det tvåhuvade trollet som vaktede bron.





Lördagens avslutning bjöd på fint väder så alla besökare fick beskåda kadrilj och handy horse nere vid ridbanan. Kadriljryttarna lyckades verkligen med sin kadrilj som blev väldigt fin! Handy Horse ryttarna kämpade om de tre placeringarna som tillslut tillföll:
          1:a Ann-Sofie på Chippen
          2:a Hanna på Surprise
          3:a Anna på Ninna

Alla på Nybygget vill tacka för en väldigt trevlig vecka och hoppas att vi ses igen nästa sommar!

 


Läger 9 26/7 - 1/8 2009

Denna vecka ser inte riktigt lika dan ut på hundfronten på Nybygget. Ami, som är i köket, har med sig sin lilla valp Tronja medan hon jobbar. Jag kan gissa att alla människor uppskattar att klappa valp hela dagarna men man kan ju undra vad Myrra och Tilda anser om det hela? Får de någon uppmärksamhet alls eller känner de sig helt bortglömda? Nejdå, jag tror nog inte de har något emot lilla Tronja!

Måndagen bjöd som vanligt på lite lära-känna-hästarna ridning på morgonen följt av uteritt för hälften på eftermiddagen där andra hälften red ut på tisdag förmiddag. Tisdagen bjöd även på 24 karat och en av de nya grenarna involverar äventyrsbanan och då gäller det att ha starka armar så man orkar ta sig över hela armgången. Äventyrsbanan är ju en “inte stöta marken bana” så att ramla ner är inte att tala om.

Onsdag morgon bjöd på programträning inför dressyrtävlingen som är senare i veckan. Att rida program är inte det lättaste så lite träning är aldrig fel, speciellt om man aldrig ridit ett dressyrprogram tidigare. Att bara komma ihåg programmet kräver en hel del koncentration, att sedan samtidigt sitta på en häst och få den att göra som man vill kanske inte alltid är så enkelt.

Bruksridning på eftermiddagen! Detta är en väldigt rolig och populär tävling, oftast är det något nytt för lägerdeltagarna och nästan ingen har provat på denna typ av tävlingsform innan de kommer till Nybygget. Denna vecka blev i alla fall resultat så här:
         1:a Cicci på Pricken
         2:a Madicken på Macken
         3:a Mimmi på Buster

Idag, torsdag, säger ryktet att det kommer vara brännbollsturnering på Nybygget men eftersom webmaster denna vecka befinner sig hemma i Karlskoga (där regnet just nu vräker ner) så vet jag inte om den är inställd pga av dåligt väder. Uppdateringar från detta läger kommer på söndag då jag är tillbaka på gården, fram till dess hänger jag i leran på Putte i Parken, men vad är en festival utan regn och lera?

Eftersom vädret var lika illa här som i Karlskoga så blev turneringen inställd. Men barbackaridning blev det på förmiddagen med flera väldigt roliga och uppskattade lekar och efter det tävlades det i dressyr. Många fina ritter kunde publiken avnjuta innan det stod klart vilka de tre placerade var:
          1:a Heidi på Chippen
          2:a Mimmi på Buster
          3:a Hanna W på Arnie

Fredagen började med en ritt till Skirsnäs för att pussa lite fölmule och på eftermiddagen var det dags för banhoppning på utebanan.

På kvällen var det som vanligt pjäsuppvisning i ridhuset och denna vecka visades egna versioner av Bockarna bruse, Fula ankungen och Askungen upp. Efter detta så var det dags för korvgrillning som alltid följs av en hel del läskiga spökhistorier.

Lördagens avslutning bjöd på Handy Horse och en mycket fin kadrilj. I Handy Horsen blev resultat så här:
          1:a Heidi på Chippen
          2:a Felicia på Iddy
          3:a Karin på Surprise

Hela Nybygget vill tacka för en trevlig vecka och vi hoppas att ni har haft lika roligt som vi! 


Sigge

Igår flyttade Sigge till sitt nya hem i skogarna utanför Askersund. Där har han nu en kompis som är en vecka äldre än honom och vi hoppas de får mycket roligt tillsammans.


Läger 8 19/7 - 25/7 2009

I söndags, vid den första samlingen, var det många lite nervösa ansikten som spänt väntade på att få höra vilken häst de skulle spendera veckan med. De flesta denna vecka har aldrig varit här förut och för dem blir det väldigt mycket att ta in så här i början på lägret. Efter samlingen och rundvisning av stallar och hästar så var det dags för det första ridpasset, ett lite lugnare pass där deltagarna får känna på sina hästar lite och vi får se hur ryttare och häst passar ihop.

Under samlingarna som är varje morgon klockan 9 så brukar Staffan ha lite teori och han brukar börja veckan med att på måndagmorgonen berätta och visa hur man beter sig i ett stall och omkring hästar. Hästar är ju stora djur så säkerhet i hanteringen av dem är väldigt viktig! Det gäller också att hänga med och vara lite aktiv under teorin eftersom samlingen dagen efter inleds av en frågesport där frågorna kretsar runt teorin som varit dagen innan.

Under tisdagens andra ridpass skulle ryttarna träna på framdelsvändningar och skänkelvikningar och innan hästarna gjordes i ordning så visade Malin och Herkan hur de båda övningarna ser ut och Åsa förklarade hur man ska göra.

Ridningen skedde därefter med två grupper efter varandra i ridhuset och de deltagarna som inte red hade teori med ledarna i ämnet “dekorativ hästvård”. Ungdomarna får då lära sig olika sätt man kan göra hästen lite fin på genom att frisera man och svans i olika sorters flätor. Det här brukar vara mycket uppskattat och under rykttävlingen som är senare under veckan kan man se att de lärt sig en hel del!

Medan deltagarna red över lite bommar under onsdagsförmiddagen så passade ledarna på att lasta in två kärror hö. Deltagarna fick sedan vara med och kratta och fylla sina hästars “matpåsar” med det löshö som ramlar av vagnarna.

På eftermiddagen var det dags för bruksridning som fick följande resultat:
          1:a Moa på Herkan
          2:a Frida på Ninna
          3:a Louise på Surprise

Torsdag betyder uteritt till Skirsnäs för att som vanligt fika, titta på fåren och Rosie och hennes gäng.

Rosies fölunge har nu fått ett namn, Nybyggets McKinley. Han växer så det knakar och har nu börjat tappat sin fölpäls.

Under hela dagen har alla deltagare putsat på sina hästar då rykttävlingen som vanligt pågår under hela dagen. Klockan två, när det är dags för bedömning, samlas alla deltagare på bänkarna utanför stallet för att kunna titta in sina konkurrenter när de visar upp sina hästar. Vissa hästar tycker det är skönt när det blir lite lugnt i stallet och lägger sig ner för att vila lite, detta är inte så populärt när dess ryttare kommer för att tränsa och göra sig beredd på att ta ut för bedömning. Men det är så det är när man håller på med hästar.

Resultatet på ryktävlingen blev som följer:
          1:a Ada med Ninna
          2:a Moa med Herkan och Beatrice med Ravon
          3:a Elin med Iddy och Josefine med Buster 

Just nu pågår stalltjänst för en grupp samtidigt som det regnar för fullt. De andra grupperna tränar på sina pjäser inför sin stora uppvisning imorgon kväll. Imorgon är det även dags för deltagarna att tävla igen!

Fredagens tävling bestod av Handy Horse där det gäller att rida en bana på så kort tid som möjligt utan att göra några fel som tex riva en kona eller ett hinder. De placerade i denna tävling blev:
          1:a Sara på Cacharel
          2:a Frida på Kotten
          3:a Sandra på Bellman och Beatrice på Herkan

Denna vecka bjöd kvällen på pjäserna “Snövit”, “Ferdinand” och “De tre bockarna bruse”, det var tre väldigt bra pjäser som visades upp för publiken!



Hemma hos dvärgarna



En av bockarna bruse försöker ta sig över bron

Fredagkvällen avslutades med korvgrillning, den sista 5-kamps grenen och lite spökhistorier som ledarna berättar för de vettskrämda barnen.

Avslutningens uppvisning bestod av att hälften red Handy Horse och resterande hade en liter riduppvisning liknande kadrilj för de imponerade föräldrarna. Handy Horse blev då en favorit i repris från dagen innan så nu kunde deltagarna banan ordentligt och kunde verkligen satsa på en snabbare tid en dagen innan. På prispallen stod till slut:
          1:a Moa på Herkan
          2:a Sandra på Bellman
          3:a Karoline på Surprise

Alla på Nybygget vill tacka för en kanonvecka och vi hoppas ni har lärt er mycket som ni kan ha användning för i framtiden!


RSS 2.0